Monday, June 16, 2008

Kamus Bahasa Melayu dalam Microsoft Office


Perisian ini adalah sebagai kamus yang tertanam di didalam microsoft office words apabila di pasang ke dalam komputer anda. Perisian ini amat berguna sekiranya kita hendak menulis laporan di dalam bahasa melayu. Ia akan memaparkan kesalahan ejaan dengan garisan merah di bawah kesalahan tersebut dan seterusnya membetulkan kesalahan itu. Anda boleh memuat turun perisian ini dengan klik pada gambar download di bawah.

p/s: perisian ini hanya berfungsi pada microsoft words 2003. Tetapi untuk menggunakan pada microsoft words 2007, anda hendaklah terlebih dahulu memasang microsoft words 2003 ke dalam komputer anda, kemudian memasang perisian ini. selepas itu, anda perlu membuang perisian microsoft words 2003, maka kamus ini boleh digunakan pada microsoft words 2007.

klik untuk download
Cara-cara untuk menggunakan perisian ini.

1. Buka perisian Microsoft Office 2007. Dan perhatikan pada bahagian bawah di sebelah kanan, anda akan mendapati penggunaan bahasa secara lalai (default) adalah di dalam English(USA). cuba anda taipkan satu perkataan di dalam bahasa melayu dan english. anda akan dapat perhatikan, perkataan di dalam bahasa melayu akan terdapat garisan di bawah, manakala pada English tidak terdapat garisan (ini menandakan bahawa bahasa yang dipilih adalah English.) contoh dapat dilihat pada rajah dibawah. (Klik pada rajah untuk paparan penuh dan besar).

klik untuk gambar jelas

2. Setelah itu,klik 2 kali(double click) pada perkataan English(U.S). Ini adalah untuk menukarkan penggunaan bahasa. Anda boleh melihat pada gambar di bawah. (Klik pada rajah untuk paparan penuh dan besar).

klik untuk gambar jelas

3. Akan muncul satu kekotak dialog yang meminta pemilihan bahasa seperti pada rajah di bawah. Anda perlu mencari Malay(Malaysia) untuk memilih penggunaan bahasa melayu. (Klik pada rajah untuk paparan penuh dan besar).
klik untuk gambar jelas

4. Setelah anda memilih Malay(Malaysia), maka anda telah memilih bahasa melayu dalam penulisan anda. Untuk mencuba fungsi ini menjadi atau tidak, cuba anda menulis kembali perkataan bahasa melayu yang anda tulis sebelum ini. Anda akan dapati tiada garisan merah seperti perkataan yang anda tulis tadi. Rajah di bawah menunjukkan perkataan yang telah saya tulis, dan ia menjadi. (Klik pada rajah untuk paparan penuh dan besar).

klik untuk gambar jelas

Di harap tutorial ini dapat membantu anda. Selamat mencuba dan gudLuck..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...